suzanna
 jansen

Randprogrammering Carré 2018

Inleiding

Elke donderdag tijdens de speelperiode verzorgt Suzanna Jansen in Carré een inleiding bij de voorstelling, 19u00-19u30.

Rijksmuseum

In het Rijksmuseum vertelt Suzanna Jansen samen met een gids over armoede in de geschiedenis en het verhaal van Het Pauperparadijs, als opmaat naar de voorstelling. Want ook in rijke kunstwerken is armoede te zien. Speciaal hiervoor is het schilderij van Johannes van den Bosch weer opgehangen, de oprichter van de Maatschappij van Weldadigheid en een van de hoofdpersonen.

10 juli t/m 3 augustus, elke dinsdag en vrijdag, 15u-16u (behalve 27 juli). Er zijn combitickets (voorstelling + rondleiding). De rondleiding is ook los te reserveren.

Fietstocht door Veenhuizen

Tijdens een fietstocht door Het Pauperparadijs in Veenhuizen vertelt Suzanna Jansen over de geschiedenis van dit dorp, over haar persoonlijke zoektocht naar haar voorouders, en hoe dit leidde tot haar boek en de theatervoorstelling. Op 8 en 22 september en 6 oktober. 

Klik hier voor een compleet weekend Veenhuizen. En hier voor alleen de fietstocht.

Boottocht door de grachten

Op 21 juli geeft Suzanna Jansen een uitgebreide inleiding op de voorstelling tijdens een boottocht door de Amsterdamse grachten. Onderweg wijst ze op locaties die in het verhaal een rol spelen. De tocht begint om 13.00 aan de steiger bij Carré en duurt tot 14.30. Aansluitend is de voorstelling van 15.00 te bezoeken is. Uiterlijk 8 dagen vooraf opgeven. Deze tocht is ook beschikbaar voor groepen op andere data. Voor informatie en boeken klik hier.

Winnaar Musical Award 2019 voor beste vormgeving

Het Pauperparadijs, theaterspektakel voor Arm en Rijk, heeft de Musical Award 2019 gewonnen voor de schitterende vormgeving van beeldend kunstenaar Michiel Voet. De vijf andere nominaties waren voor het script van Tom de Ket, de beste mannelijke hoofdrol van Steyn de Leeuwe (als Teunis), beste compositie van Lavalu, beste kostuums van Arien de Vries, en beste choreografie van Lonneke van Leth.

Hiermee is deze belangrijke geschiedenis, gelezen door meer dan 325.000 mensen en gezien door ruim 130.000 mensen, ook nog gewaardeerd door de jury van deze awards.

 

Het Pauperparadijs, theaterspektakel over Arm en Rijk

Na twee succesvolle zomers in Veenhuizen komt deze theatervoorstelling in 2018 naar Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Het historische en tegelijk snerpent actuele stuk is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Suzanna Jansen. Het vertelt een van de meest dramatische, verborgen verhalen van Nederland. Theatermaker Tom de Ket (o.a. ‘De Verleiders’ en ‘de Drentse Bluesopera’) raakte na het lezen van het boek diep onder de indruk van de familiegeschiedenis en besloot het samen met Suzanna Jansen om te zetten in een theatervoorstelling. Met in de hoofdrollen onder meer Dragan Bakema, Paul Kooij en Steyn de Leeuwe, en live muziek van componiste/zangeres Lavalu met band.

Belangrijk verhaal

Suzanna Jansen: "Ik ben heel blij dat we dit belangrijke verhaal in een andere vorm nog een keer kunnen vertellen. De geschiedenis van de paupers in de gestichten van Veenhuizen is te belangrijk om te vergeten. 

Voor mij is het natuurlijk een mooi idee om mijn voorouders en al die andere paupers opnieuw een stem te kunnen geven, maar het gaat er vooral om dat dit verhaal nog altijd actueel is. Er zijn in Nederland nog steeds mensen aangewezen op de voedselbank, er zijn nog altijd vooroordelen over mensen die het niet zelf redden, en als samenleving weten we nog steeds niet goed hoe we daarmee om moeten gaan. Er worden individuën gemangeld in de machinerie van regels die vanuit de beste bedoelingen zijn bedacht."

Naar de site van de voorstelling

Van boek naar theater

Een boek veranderen in goed theater vergt aanpassingen in het verhaal. Tom de Ket en Suzanna Jansen hebben opnieuw naar de geschiedenis gekeken, en het verhaal opnieuw opgebouwd. In het stuk zijn Teunis Gijben en Cato Braxhoofden de hoofdpersonen. Daarnaast is generaal Johannes van den Bosch nadrukkelijk aanwezig, en gaat hij de discussie aan met een verteller uit onze tijd - die niet zomaar een verteller blijkt te zijn.