Biografie

Suzanna Jansen is schrijfster en verteller. In haar boeken onderzoekt ze het verleden omdat ze het heden wil begrijpen. Het gaat haar om gewone mensenlevens, en hoe grote maatschappelijke ontwikkelingen daarop ingrijpen - armoede, de positie van vrouwen, de noodzaak om kunst te maken tegen de keer in, of wat er gebeurt als er in je land een oorlog uitbreekt.

Als spreekster over haar werk biedt ze haar luisteraars een ander perspectief op onze tijd. In samenwerking maakte ze ook een audiotour, ze creëert luisterwandelingen door het decor van haar boeken, maakt en werkt mee aan theater en vertelvoorstellingen, en heeft nog veel meer plannen.

Haar meest recente boek, De omwenteling of de eeuw van de vrouw, verscheen in 2022. Als vervolg daarop maakte ze de podcast De eeuw van de vrouw. Haar bekendste, de bestseller Het pauperparadijs, ligt sinds 2008 in de winkel. Ondanks de zwaartekracht (2017) werd genomineerd voor de Bookspot Literatuurprijs, Wael, het verhaal van een jongen uit Syrië schreef ze in 2019 samen met de hoofdpersoon. Verder maakte ze De hemel is goud (2011), De pronkspiegel (2010). En verzorgde ze de dramaturgie bij theaterspektakel Het Pauperparadijs (première 2016).

Haar werk werd genomineerd voor verschillende prijzen.

Uitgebreid:

Suzanna is geboren en getogen in Amsterdam. Na een jaar op een balletopleiding stapt ze over naar de studie Communicatie aan de HEAO. In de jaren negentig is ze betrokken bij de oprichting van Independent Media, het uitgeefconcern van Annemarie van Gaal en Derk Sauer in Moskou, waarvoor ze ook naar Rusland verhuist.

In Moskou kiest ze voor journalistiek, ze doet als freelancer research voor documentaires van de VPRO en VRT, ze is correspondent voor het Belgische dagblad De Morgen en schrijft incidenteel voor onder andere NRC Handelsblad, HP/deTijd en Opzij.

Terug in Nederland maakt ze reportages voor onder meer Trouw en Intermediair. Al gauw stuit ze op de roemruchte bedelaarskoloniën van Veenhuizen, en haar familiegeschiedenis daar. Een beoogd artikel over dat langdurige en unieke heropvoedingsexperiment in het Drentse veen loopt uit op een boek, dat in januari 2008 verschijnt onder de titel Het pauperparadijs. Dit boek wordt onverwacht een bestseller, waarvan nu ruim 300.000 exemplaren zijn verkocht. Het is ook vertaald in het Duits en het Spaans.

In  2010 verschijnt De pronkspiegel, een kleine bundel met journalistieke verhalen uit Moskou. In 2011 rondt ze een opleiding theatermaken af aan theateropleiding De Trap in Amsterdam, en in datzelfde jaar verschijnt De hemel is goud, een boek over ambitie en overmoed, opgebouwd uit een historische constructie versneden met een fictief verhaal.

Theatervoorstelling Het Pauperparadijs, Theaterspektakel over Arm en Rijk van regisseur en scenarist Tom de Ket speelt voor uitverkochte zalen in de zomers van 2016 en 2017 in Veenhuizen, en in 2018 in Carré in Amsterdam. Suzanna is als dramaturg nauw betrokken bij de bewerking van het verhaal tot een voorstelling. Ze verzorgt randprogrammering in de vorm van lezingen en inleidingen, themawandelingen in Veenhuizen en de Jordaan, en een themarondleiding in het Rijksmuseum.

In  2017 verschijnt Ondanks de zwaartekracht een boek over toekomstvisioenen en de noodzaak van kunst, aan de hand van de levensgeschiedenissen van twee bijzondere kunstenaars uit het interbellum en een zeer persoonlijke queeste. Wat kost het om je dromen na te jagen? En wat het kost om dat niet te doen?

In  2019 verschijnt Wael, het verhaal van een jongen uit Syrië, het indringende relaas van een student die door een oorlog zijn gewone leven ziet afbrokkelen, tot hem geen andere keuze rest dan op een smokkelaarsschip te stappen, de Middellandse Zee over. Suzanna maakte dit belangrijke verhaal in nauwe samenwerking met hoofdpersoon Wael, en schreef het op in de vorm van een monoloog.

In De omwenteling of de eeuw van de vrouw (2022) beschrijft ze hoe het leven van vrouwen – en dus dat van ons allemaal – in honderd jaar is veranderd. Ook hier kiest ze voor een ‘kleine’ geschiedenis om de ‘grote’ te vertellen: haar moeder, haar vader, haar oudere zus en zijzelf vormen de rode draad. Met dit verhaal legt ze de achtergrond bloot van de genderverhoudingen van onze tijd.

Suzanna boeken als spreekster, dagvoorzitter, verteller of iets anders:

voor bibliotheken, leeskringen, boekhandels, scholen, non-profit bij De Schrijverscentrale   info@deschrijverscentrale.nl.   Nadere informatie.                    Tel: 020 623 49 23

voor dagvoorzitterschap en bedrijven bijZijSpreekt  Aanvraagformulier  Nadere informatie.                   Tel: 06 531 487 96

Voor columnsartikelenvertelwandelingen-op-maat of andere verzoeken: mail @ suzannajansen.nl.