suzanna
 jansen

Het pauperparadijs, een familiegeschiedenis

Amsterdam-Noord tijdens de crisisjaren: Roza Dingemans, moeder van een door schulden en alcoholisme getroffen gezin, probeert koste wat kost haar waardigheid te bewaren. Ze ontleent trots aan een gerucht over een voorname afkomst en een misgelopen erfenis.
Maar is dat werkelijkheid of mythe?

Op zoek naar de feiten stuit haar kleindochter, de auteur, op een verborgen stuk Nederlandse geschiedenis: een uniek heropvoedingsexperiment in de Drentse nederzetting Veenhuizen, waaraan haar voorouders zijn blootgesteld. In drie enorme gestichten werden vanaf 1823 tienduizenden arme stadsgezinnen gedrild tot nuttige burgers. Maar wat begon als een bevlogen plan om de onderklasse te verheffen, veranderde al snel in een fuik.

In een betrokken, beeldende stijl volgt Suzanna Jansen vijf generaties van haar familie langs alle goedbedoelde beschavingspogingen. Van de bedelaarskolonie Veenhuizen tot het wonen-onder-toezicht in de arbeiderswijken van de twintigste eeuw. Gaandeweg tekent zich af hoe deze opvoedcampagnes ingrijpen in het leven van Roza Dingemans en haar nazaten.

Klik voor foto's van de personages, historische beelden van Veenhuizen, of het eerste hoofdstuk uit Het pauperparadijs.

Vertalingen

Het pauperparadijs is ook verschenen in het Spaans als El paraiso de los pobros bij uitgeverij Àtico de los Libros, en in het Duits als Das Paradies der Armen bij WBG Verlag.

Er zijn een paar korte fragmenten in het Engels vertaald.

Edities

Het pauperparadijs beleeft nu de 65ste druk!

Naast de gewone editie is er ook een Grote Letterboek, een Luisterboek en een E-book. Allemaal te bestellen bij de boekhandel en bij Uitgeverij Balans.

Voor slechtzienden is er een voorgelezen versie te leen bij Loket Aangepast Lezen.