suzanna
 jansen

Biografie

Suzanna Jansen is geboren en getogen in Amsterdam. Ze begint aan een balletopleiding maar stapt over op de studie Communicatie aan de HEAO. Na enige jaren bij een marketingbedrijf is ze in de jaren negentig betrokken bij de oprichting van Independent Media, het uitgeefconcern van Annemarie van Gaal en Derk Sauer in Moskou, waarvoor ze ook naar Rusland verhuist.

In Moskou kiest ze voor journalistiek, ze doet als freelancer research voor documentaires van de VPRO en VRT, ze is correspondent voor het Belgische dagblad De Morgen en schrijft incidenteel voor onder andere NRC Handelsblad, HP/deTijd en Opzij.

Terug in Nederland schrijft ze reportages voor onder meer Trouw en Intermediair. Al gauw stuit ze op de roemruchte bedelaarskoloniën van Veenhuizen, en haar familiegeschiedenis daar. Een beoogd artikel over dat langdurige en unieke heropvoedingsexperiment in het Drentse veen loopt uit op een boek, dat in januari 2008 verschijnt onder de titel Het pauperparadijs. Dit boek wordt onverwacht een bestseller, waarvan inmiddels meer dan 325.000 exemplaren zijn verkocht. Het is ook vertaald in het Duits en het Spaans.

In oktober 2010 verschijnt De pronkspiegel, een kleine bundel met journalistieke verhalen uit Moskou. In 2011 rondt ze een opleiding theatermaken af aan theateropleiding De Trap in Amsterdam, en in datzelfde jaar verschijnt De hemel is goud, een boek over ambitie en overmoed, opgebouwd uit een historische constructie versneden met een fictief verhaal.

Theatervoorstelling Het Pauperparadijs, Theaterspektakel over Arm en Rijk van regisseur en scenarist Tom de Ket speelt voor uitverkochte zalen in de zomers van 2016 en 2017 in Veenhuizen, en in 2018 in Carré in Amsterdam. Suzanna is als dramaturg nauw betrokken bij de bewerking van het verhaal tot een voorstelling. Ze verzorgt ook randprogrammering in de vorm van lezingen en inleidingen, themawandelingen in Veenhuizen en de Jordaan, en een themarondleiding in het Rijksmuseum.

In oktober 2017 verschijnt Ondanks de zwaartekracht een boek over toekomstvisioenen en de noodzaak van kunst, aan de hand van de levensgeschiedenissen van twee bijzondere kunstenaars uit het interbellum en een zeer persoonlijke queeste. Wat kost het om je dromen na te jagen? En wat het kost om dat niet te doen?

In februari 2019 verschijnt Wael, het verhaal van een jongen uit Syrië, het indringende relaas van een student die door een oorlog zijn gewone leven ziet afbrokkelen, tot hem geen andere keuze rest dan op een smokkelaarsschip te stappen, de Middellandse Zee over. Suzanna maakte dit belangrijke verhaal in nauwe samenwerking met hoofdpersoon Wael, en schreef het op in de vorm van een monoloog.

 

Artikelen

Een greep uit het journalistieke werk is hier opgenomen.