Volkskrant ****

In haar bestseller Het pauperparadijs liet Suzanna Jansen zien hoe levend geschiedenis valt te maken en opnieuw bewijst ze dat dit kan. In De hemel is goud, (...) beschrijft ze de automobielenrace van mei 1903 tussen Parijs en Madrid, alsof ze er zelf aan heeft meegedaan.

Het gaat ruig, de ene na de andere automobilist jaagt omstanders de dood in of verongelukt zelf, omdat de machines waarin ze reden ondeugdelijk waren en de hoge snelheden, soms wel 100 kilometer per uur, niet aankonden. Daar ging het allemaal om in dat tijdsgewricht, maakt Jansen duidelijk: snelheid. Steeds meer mensen kregen horloges, de lopende band werd uitgevonden en secretaresses wedijverden om het meeste aantal aanslagen per minuut.

Diezelfde snelheid laat Jansen terugkomen in het fictieve verhaal over de Nederlandse premier Adri Merendonk, die vooral in de politiek is gegaan, omdat hij dan vanuit zijn woonplaats Hoogeveen dagelijks bijna twee uur onderweg is naar zijn werk in Den Haag. Zijn dienstauto, een Audi S6 Limousine, heeft hij van binnen op eigen kosten dusdanig verfraaid dat het woonwerkverkeer voelt als een geschenk, een beloning.

Merendonk zit midden in de verkiezingscampagne van zijn partij, waarvan hij lijsttrekker is, en het gaat niet goed. In zijn deconfiture herkent de lezer onmiddellijk de Werdegang van Balkenende tijdens diens laatste CDA-campagne, waardoor het verhaal van Merendonk hilarisch wordt. Jansen ontleedt hem tot op het bot, waarmee ze laat zien dat ze ook een overtuigend fictieschrijver kan zijn. 

In het samenspel van beide verhaallijnen komt de nadruk eens te meer op het thema snelheid te liggen. In kloeke bewoordingen schetst Jansen hoe snelheid voor de val komt, zowel vroeger als nu.

Verder in de media

"Een juweeltje" - De Leeuwarder Courant.

Kunststof TV 20 maart 2011.

Ikon Oba Live, 10 maart 2011.

Tros Nieuwsshow, 5 maart 2011.