suzanna
 jansen

Het Pauperparadijs, Theaterspektakel over Arm en Rijk

Na twee succesvolle zomers in Veenhuizen komt deze theatervoorstelling in 2018 naar Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Het historische en tegelijk snerpent actuele stuk is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Suzanna Jansen. Het vertelt een van de meest dramatische, verborgen verhalen van Nederland. Theatermaker Tom de Ket (o.a. ‘De Verleiders’ en ‘de Drentse Bluesopera’) raakte na het lezen van het boek diep onder de indruk van de familiegeschiedenis en besloot het samen met Suzanna Jansen om te zetten in een theatervoorstelling. Met in de hoofdrollen onder meer Dragan Bakema, Paul Kooij en Steyn de Leeuwe, en live muziek van componiste/zangeres Lavalu met band.

Belangrijk verhaal

Suzanna Jansen: "Ik ben heel blij dat we dit belangrijke verhaal in een andere vorm nog een keer kunnen vertellen. De geschiedenis van de paupers in de gestichten van Veenhuizen is te belangrijk om te vergeten. 

Voor mij is het natuurlijk een mooi idee om mijn voorouders en al die andere paupers opnieuw een stem te kunnen geven, maar het gaat er vooral om dat dit verhaal nog altijd actueel is. Er zijn in Nederland nog steeds mensen aangewezen op de voedselbank, er zijn nog altijd vooroordelen over mensen die het niet zelf redden, en als samenleving weten we nog steeds niet goed hoe we daarmee om moeten gaan. Er worden individuën gemangeld in de machinerie van regels die vanuit de beste bedoelingen zijn bedacht."

Regisseur en scenarist

Tom de Ket is een theatermaker die  actuele voorstellingen maakt. Onder meer De Verleiders over de vastgoedfraude (winnaar theaterpublieksprijs 2013), en over de bankencrisis, De Drentse Blues Opera over de boerenproblematiek, en Voor Eeuwig over de rol van wetenschap. Hij gebruikt in zijn voorstellingen vaak spectaculaire decors en muziek. Daarmee worden het geweldige evenementen, die tegelijk scherp zijn in hun analyse van actuele thema's.

Hij regisseert de voorstelling Het Pauperparadijs en schrijft het scenario, waarbij hij voor de inhoud nauw samenwerkt met Suzanna Jansen.

De andere makers

Michiel Voet is theatervormgever en beeldend kunstenaar. Hij maakt het decor.

Lavalu heeft de muziek gecomponeert. Met haar live band kleurt ze de sfeer van het verhaal. 

 

 

Naar de site van de voorstelling

Van boek naar theater

Een boek veranderen in goed theater vergt aanpassingen in het verhaal. Tom de Ket en Suzanna Jansen hebben opnieuw naar de geschiedenis gekeken, en het verhaal opnieuw opgebouwd. In het stuk zijn Teunis Gijben en Cato Braxhoofden de hoofdpersonen. Daarnaast is generaal Johannes van den Bosch nadrukkelijk aanwezig, en gaat hij de discussie aan met een verteller uit onze tijd - die niet zomaar een verteller blijkt te zijn.