Het Pauperparadijs, theaterspektakel over Arm en Rijk

Na drie succesvolle zomers in Veenhuizen en Koninklijk Theater Carré in Amsterdam, speelt de voorstelling in 2023 weer in Veenhuizen. Het historische en tegelijk snerpent actuele stuk, gebaseerd op de gelijknamige bestseller, vertelt een van de meest dramatische, verborgen verhalen van Nederland. Theatermaker Tom de Ket (o.a. '14 de musical', ‘De Verleiders’ en ‘de Drentse Bluesopera’) raakte na het lezen van het boek  onder de indruk van de familiegeschiedenis en besloot het samen met Suzanna om te zetten in een theatervoorstelling. Met in de eerste cast onder meer Dragan Bakema, Paul R. Kooij, Steyn de Leeuwe en Margreet Boersbroek, en live muziek van componiste/zangeres Lavalu met band.

Belangrijk verhaal

Suzanna: "Ik ben heel blij dat we dit belangrijke verhaal in een andere vorm nog een keer kunnen vertellen. De geschiedenis van de 'paupers' in de gestichten van Veenhuizen is te belangrijk om te vergeten. 

Voor mij is het natuurlijk een mooi idee om mijn voorouders en al die andere mensen opnieuw een stem te kunnen geven, maar het gaat er vooral om dat dit verhaal nog altijd actueel is. Er zijn in Nederland steeds meer mensen aangewezen op de voedselbank, er slapen asielzoekers in de buitenlucht, en sinds de toeslagenaffaire weet iedereen weer dat  individuën gemangeld kunnen worden in de machinerie van regels die vanuit de beste bedoelingen zijn bedacht."

Winnaar Musical Award 2019 voor beste vormgeving

Het Pauperparadijs, theaterspektakel voor Arm en Rijk, won de Musical Award 2019  voor de schitterende vormgeving van kunstenaar Michiel Voet. De vijf andere nominaties waren voor het script van Tom de Ket, de beste mannelijke hoofdrol van Steyn de Leeuwe, beste compositie van Lavalu, beste kostuums van Arien de Vries, en beste choreografie van Lonneke van Leth.

 

Naar de site van de voorstelling

Van boek naar theater

Een boek veranderen in goed theater vergt aanpassingen in het verhaal. Tom de Ket en Suzanna Jansen hebben opnieuw naar de geschiedenis gekeken, en het verhaal opnieuw opgebouwd. In het stuk zijn Teunis Gijben en Cato Braxhoofden de hoofdpersonen. Daarnaast is generaal Johannes van den Bosch nadrukkelijk aanwezig, en gaat hij de discussie aan met een verteller uit onze tijd - die niet zomaar een verteller blijkt te zijn.