suzanna
 jansen

Een frisse start voor het nieuwe schrijfjaar?

Het was de bedoeling dat ik vóór het nieuwe jaar een beginnetje zou maken met mijn eerste hoofdstuk om 2020 zonder getreuzel te starten. Het verliep zo.

Op 30 december installeer ik me met een stapeltje geweldige historische documentatie en net als ik daarin wil gaan lezen, schiet me iets belangrijks te binnen. Het is 30 december, zo’n dag waarop je moet bedenken: wat wil ik in 2020? Ik pak pen en papier en begin te schrijven. ‘Focus’. Dat is het eerste wat ik opschrijf. Ik wil rust om aan mijn nieuwe boek te werken. Geen afleiding van de rest van het leven of van allerhande klusjes die bij het schrijverschap horen – mailtjes sturen, promotiedingen, rekeningen schrijven of betalen.

Ik neem uitgebreid de tijd om te bedenken wat ik allemaal níet wil, qua afleiding. En vervolgens wat ik allemaal wél wil. Focus dus. Veel tijd om geconcentreerd te werken. En om af en toe stil te staan en na te denken waar ik eigenlijk mee bezig ben. Samenwerking met anderen wil ik ook, niet steeds alles alleen – maar hoe? met wie? (Een eeuwig terugkerende vraag waar ik ook nog wel eens een blog aan zal wijden.) En ik wil tijdens die eenzame jaren van schrijven zo af en toe vast iets delen over mijn onderzoek – hoe? waar?

En zo schrijf ik maar door aan die lijst van wensen voor de toekomst. Begint u de ironie al te voelen?

Na een tijdje keer ik terug naar mijn geweldige documentatie. Ik lees en streep aan, schrijf de mooiste zinnen over – gehaast, want het kost allemaal al zoveel tijd. Tussendoor grijp ik af en toe naar mijn computer om op het internet iets op te zoeken over het moois dat ik in mijn documentatie tegenkom. Dan check ik gelijk even mijn mail, reageer snel op het een en ander, maak een lijstje met oudjaarsboodschappen, check tot hoe laat ik de winkels waar ik dan heen wil open zijn, en ga terug naar mijn leesmateriaal.

Tot mij een geweldig (ja, alweer geweldig) idee binnenvalt: hier zou ik een blog over kunnen schrijven! Over de voornemens voor het nieuw jaar en hoe ik reflecteer op mijn schrijverschap. En dus ga ik aan de slag. U leest hier het resultaat. Ik denk dat dit wel een samenvatting is van het schrijverschap-in-de-dagelijkse-praktijk.

En zo lukte het me alweer om deze blog te misbruiken als excuus om niet aan mijn boek te werken. Weet u nog dat eerste woord dat ik opschreef bij mijn wensen voor het nieuwe jaar?

Dat nieuwe boek, waar gaat dat eigenijk over?

Het is een eenvoudige vraag, logisch ook, en makkelijk gesteld. Casual in een beleefdheidsgesprekje of vanuit oprechte interesse. ‘Waar ben je nu eigenlijk mee bezig? Waar gaat je nieuwe boek over?’

Ik denk dat u dat ook wel wil weten.

Maar zodra die vraag is gesteld, breekt het zweet me uit. Want ik kan daar helemaal niet over praten. En zeker niet in een of twee zinnen tussen neus en lippen door. Het idee voor een boek is voor mij als een onvoldragen baby die niet te vroeg de veiligheid van de baarmoeder (de broedplaats) moet verlaten.

Vertel ik er namelijk iets over, dan reageert de ander. En dat is bloedgevaarlijk. Een opgetrokken wenkbrauw, een vragende blik, een iets te enthousiast instemmen met net niet dat wat ik bedoel – alles kan het idee dat uit niets meer dan lucht en hoop bestaat kapotprikken. Pas als een verhaal voldoende vorm heeft gekregen – en dat kan bij mij jaren duren – is het mogelijk er soms tegen sommige mensen iets over te zeggen.

Zelfs als het boek helemaal af is, blijft het een lastige vraag. Dan leer ik een zo beknopt mogelijk antwoord uit mijn hoofd voor in het sociale verkeer. Want eigenlijk kan ik de vraag alleen beantwoorden in de pakweg 70.000 woorden die het boek telt. Jarenlang ben ik dan bezig geweest met details, nuances, woorden, zinswendingen, leestekens, ritme, volgordes, kortom: op de vierkante milimeter. Het overzicht, het hele plaatje, dat ‘waar het eigenlijk over gaat’, onthult zich voor mijzelf pas echt als ik ga oefenen met erover praten. Als ik interviews en lezingen geef. En reacties krijg op wat het uiteindelijk is geworden.

Zover ben ik met mijn nieuwe boek nog lang niet. Ik ben pas net begonnen.

Ik hoop dat u nog even geduld heeft.

 

Héérlijk alles van je afschrijven!

‘Het lijkt me geweldig als je kunt schrijven!’

Die opmerking hoor ik vaak.

‘Zo heerlijk om alles van je af te schrijven!’

Ik knik dan vriendelijk en zeg dat ik schrijven eigenlijk helemaal niet zo makkelijk vind. Volgt een lach: dat nemen we niet serieus van zo’n succesvol schrijfster! Waarna ik achterblijf met het idee dat ik een rare ben. Want ja, de boeken die ik heb geschreven zijn gekocht, gelezen en gewaardeerd. Dat is fantastisch. Maar eerlijk gezegd zie ik daar niets vanzelfsprekends in.

U moest eens weten hoe ik tot mijn teksten ben gekomen. De gruwelijke onzekerheid die erbij hoort als je iets wil creëren. Voor mij in elk geval. Want ik vind schrijven helemaal niet ‘heerlijk’. Het grootste deel van de tijd weet ik zeker dat alles wat ik opschrijf te mager is, te weinig bijzonder, en dat er hoe dan ook niemand op zit te wachten.

En nee, dat is geen valse bescheidenheid. Was het maar waar.

Er zijn slechts twee fases in het schrijfproces waar ik van hou.

De naïve fase, de eerste, die waarin een nieuw, verrukkelijk idee nog onbezoedeld is en ik vrijuit mijn nieuwsgierigheid kan volgen. Er is nog geen twijfel opgedoken dat het idee misschien toch niet zo briljant/origineel/spectaculair/onmogelijk is.

En de laatste, waarin ik het hele verhaal eindelijk op papier heb en kan gaan lezen waar het eigenlijk over gaat. Om daarna al het overbodigs te schrappen. De fase van de opluchting. Ronduit.

Doorgaans heb ik een jaar of vier, vijf nodig om een boek te maken. De eerste fase beslaat een paar maanden, de laatste zo’n half jaar. De rest is dus niets meer en niets minder dan ploeteren in de duisternis met als enige opdracht: niet opgeven.

Dat u het weet.

Dit is mijn eerste blog. Vanaf nu zal ik proberen u af en toe iets te vertellen over het schrijven van mijn nieuwe boek. Wilt u op de hoogte blijven, schrijf u in voor mijn nieuwsbrief: mail @ suzannajansen.nl. Reacties zijn welkom.